Att sjunga i kör är en populär aktivitet, särskilt i Sverige. Det är en social hobby som är bra för hälsan på flera sätt genom att sång sätter igång endorfiner i kroppen som gör att man blir glad; körsången till och med stärker immunförsvaret. Ca 600 000 svenskar sjunger i kör och svenska körer har haft stora framgångar i internationella körsångtävlingar. Termen ”det svenska körundret” myntades på 1990-talet av en amerikansk körsångforskare som heter Richard Sparks. Den främste representanten för körundret ansågs vara dirigenten Eric Ericsson som lett bland annat Radiokören och Orphei Drängar.
Börja sjunga i kör
Den som är nyfiken på att sjunga i kör har mycket att välja på, oavsett om man är barn, ungdom eller vuxen. Det finns jämförelsesajter som Zmarta.se där man kan hitta det bästa lånet, men det finns ännu ingen liknande sajt för att hitta den bästa kören. Vad som passar en bäst är individuellt. Kanske vill man sjunga och dansa i en popkör, eller är den pampiga kyrkokören med klassiska verk som lockar. Man kan vända sig till Svenska kyrkan, till olika studieförbund men också till Sveriges Körförbund för att hitta en kör som passar.
Vilken stämma?
Har man aldrig sjungit i kör tidigare kan det vara svårt att veta i vilken stämma man passar. Körer består typiskt av fyra stämmor: Sopran, alt, tenor och bas. Sopranerna är den ljusaste stämman som oftast sjunger melodin. Alt kommer därnäst. I vuxenkörer brukar sopran- och altstämmorna sjungas av damer medan den ljusaste ”herrstämman” under altstämman är tenor. De djupaste och mörkaste tonerna sjungs av basar. Det är svårt att höra bara på en persons talröst vilken stämma man bör sjunga i. En skicklig körledare eller sångpedagog kan hjälpa till genom att man får prova att sjunga för att se vilket röstläge man har. Röstläget är delvis medfött men det går att öva upp rösten så att man kan sjunga högre eller lägre toner.
Måste man kunna läsa noter?
För att lyckas i en kör är det en fördel om man är någorlunda musikalisk, men det finns även ”alla-kan-sjunga”-körer där vem som helst får vara med. I andra körer kan man behöva göra ett sångprov inför körledaren och eventuellt några körmedlemmar för att få vara med. Man måste inte kunna läsa noter i alla körer. Det går att lära sig sin stämma bara på gehör men det är lättare om man kan hänga med i noterna så att man ser om ens stämma går uppåt, nedåt eller har paus. Körledaren/dirigenten brukar hjälpa till och både titta och gestikulera mot den stämma som har ett särskilt parti i sången/stycket. Dessutom har man andra körmedlemmar runtomkring sig som kan hjälpas en att hitta stämman, en av fördelarna med att sjunga tillsammans. Att sjunga solo är en skräck för många. I en kör behöver man inte ensam låta sin röst höras, utan man kan sjunga ut så mycket man vill i tryggheten med fyra stämmor och många glada sångare runtomkring!